Ecstatic Dance

When there is only dancing and no dancer, it is the ultimate of meditation.
Ecstacy.
Freedom.
Freedom from the ego.
Freedom from the doer.

Ecstatic dance is een "free flow" dansvorm waarin de dansers zich volledig overgeven aan het ritme van de muziek en vrij bewegen terwijl de muziek hen helpt spanning en geblokkeerde energie los te laten, wat hen op volledig een natuurlijke manier in trance of zelf in ecstase brengt.

Dansers voelen een diepe connectie met hun eigen emoties en die van anderen. Het meditatieve aspect van de dans helpt omgaan met stress en innerlijke rust te vinden. Men voelt zich gerevitaliseerd door het proces.

ED richtlijnen

Als danser ben je welkom zoals je bent, je wordt uitgenodigd om vrij te bewegen en je te laten leiden door je eigen lichaam en gevoelens.

Deze richtlijnen zorgen ervoor dat elkeen de dans ten volle kan ervaren op een veilige en bewuste manier:

  • er wordt niet gepraat tijdens de dans
  • geen alcohol, sigaretten of drugs
  • we dansen blootvoets, zonder schoenen (sterk aangeraden)
  • respecteer de ruimte van de andere dansers

De structuur van een ED sessie

  • Een Ecstatic Dance sessie start gewoonlijke met een vorm van meditatie of yoga, wat de dansers toelaat om bewust te verbinden met hun innerlijke zelf en volledig aanwezig te zijn in het moment en in hun lichaam.
  • De muziek bouwt langzaam op en neemt de dansers mee op een reis van ecstatische gevoelens en bewegingen.
  • Na het bereiken van een eerste piek, bouwt de muziek terug af, om de dansers toe te laten te herconnecteren en het zaligmakende gevoel te ervaren en integreren.
  • Deze golf wordt 2 of 3 maal herhaald. Sessies duren gewoonlijk zo'n 2 tot 3 uur.

De locatie voor een ED sessie

Al is het niet noodzakelijk, toch werkt een ED sessie het best in een groene, open omgeving. The connectie met natuur versterkt de verbinding met de eigen innerlijke wereld en met de omgeving.

Videos

Deze video, gemaakt door Sophie Sôfrēē of Wakamaia, begint met een begeleide meditatie, gevolgd door een prachtige sound journey and dans:

Om een goed beeld te krijgen van de ecstatische aard van de dans raad ik deze documentaire aan van de ED tribe in Koh Phangan, Thailand:

De prachtige "Ecstatic flow" video door Odessa Amsterdam: